Dům kultury Šumperk na Facebooku
Dům kultury Šumperk na Instagramu
PROGRAM NA E-MAIL
/images/uploads/1693473181-pilatova-742jpg.jpg

PONDĚLÍ 9. ŘÍJNA, 18:00, kino RETRO. Setkání s uznávanou spisovatelkou, překladatelkou a novinářkou MARKÉTOU PILÁTOVOU, kroměřížskou rodačkou žijící ve Velkých Losinách. PILÁTOVÁ mj. pět let pobývala v Argentině a Brazílii, kde učila potomky českých krajanů, kteří emigrovali z Československa. Je autorkou řady knih pro děti (Papírový Pepíno, Bába Bedla, Kiko a tulipán) i pro dospělé (Tsunami blues, Veverka z Vamberka, Baťa v džungli, Senzibil), kratších povídkových útvarů a rozhlasových her. Její knihy byly několikrát nominovány na cenu Magnesia Litera, Cenu Josefa Škvoreckého a přeloženy do sedmi světových jazyků. Vstupné: 100 Kč.

Markéta Pilátová je česká spisovatelka, hispanistka a novinářka.
Vystudovala romanistiku a historii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Po ukončení studia zde pracovala šest let jako odborná asistentka. Od roku 2007 do roku 2008 pracovala jako vedoucí zahraniční redakce týdeníku Respekt.
Poté odcestovala do Argentiny a do Brazílie: pět let pobývala v brazilském státě Mato Grosso do Sul, v São Paulu a v Buenos Aires, kde učila potomky českých krajanů, kteří emigrovali z Československa do Brazílie a Argentiny.
V mnoha českých médiích (např. Respekt, Lidové noviny, kulturní příloha Práva Salon) publikuje eseje, zahraničně-politické články, reportáže, recenze, povídky a autorské sloupky. Píše rovněž povídky pro rozhlasovou stanici Vltava a písňové texty pro zpěvačku Moniku Načevu. V současnosti pracuje v Institutu Cervantes v kulturním oddělení. Je vdaná, bydlí v Praze a ve Velkých Losinách.
Je autorkou řady románů, povídkových knih, básní a knih pro děti. Z těch nejznámějších uveďme Žluté oči vedou domů, Tsunami blues, S Baťou v džungli nebo Senzibil. Markéta Pilátová patří k nejpřekládanějším současným českým spisovatelům.


MARKÉTA PILÁTOVÁ: AUTORSKÉ ČTENÍ

Datum 09.10.2023
Čas 18:00
Místo konání Kino Retro Zábřeh
KOUPIT
REZERVOVAT