Dům kultury Šumperk na Facebooku
Dům kultury Šumperk na Instagramu
PROGRAM NA E-MAIL
/images/uploads/1705561084-spaleny-742-vyprodanojpg.jpg

ČTVRTEK 4. DUBNA, 19:00, kino RETRO. Galakoncert k 80. narozeninám legendárního zpěváka PETRA SPÁLENÉHO, který se na naší hudební scéně úspěšně pohybuje už víc než 55 let. Na narozeninovém koncertu jej doprovodí kapela APOLLO BAND a jako speciální host vystoupí zpěvačka MILUŠKA VOBORNÍKOVÁ. Ta připomene evergreeny divadla Semafor jako například Gimi det ding. Přijďte si užít pohodový večer a zaposlouchat se do nesmrtelných písniček, jakými jsou Plakalo bejby, Dáma při těle, Obyčejný muž, Až mě andělé, Trápím se trápím, Motel nonstop, Montgomery, Josefína a mnohé další. Vstupenky na místa: v předprodeji 490 Kč, v den akce 590 Kč.

***

Repertoár Petra Spáleného není vymezen jediným stylem. Pohyboval se od rocku a popu přes country music až k experimentální tvorbě (Zvon šílencův, dvojalbum Podoby). V textech i způsobem zpěvu od hravého humoru a ironické skepse až k přemýšlivé introspekci v textech autorů jako je Zdeněk Rytíř, Pavel Vrba, Vladimír Poštulka, Eduard Pergner, Michal Horáček, Eduard Krečmar či Josef Fousek.
Hudbě se věnuje profesionálně od roku 1967, kdy přijal nabídku Jiřího Štaidla na angažmá v tehdejším hudebním divadle Apollo. V témže roce vychází jeho první gramofonová deska. Starší nahrávky Petra Spáleného jsou vydávány na labelech firem Supraphon, Bonton, Popron, Apollo Records Comp, Multisonic, Presston. a Reader’s Digest. Koncertoval a nahrával s Apollobeatem, později skupinou Apollo nepřetržitě 20 let (1967–1987). Existují však i nahrávky s velkými orchestry (TOČR, Orchestr Karela Vlacha).
Kromě sólové dráhy a divadelní hudby se Petr Spálený zapsal významně i do filmové hudební tvorby. Napsal třeba písně pro filmy Trhák, Noc na Karlštejně, Pane, vy jste vdova nebo Což takhle dát si špenát.
V letech 1987–1992 skládá hudbu pro všechna představení Divadla Jiřího Grossmanna, kde také vystupoval. Psal hudbu do TV pořadů DJG Zajíc v pytli. Pro divadlo E. F. Buriana složil hudbu k inscenaci Šatra. Na konci roku 1995 se Petr Spálený znovu vrátil na koncertní pódia s novou skupinou Apollo a Miluškou Voborníkovou. Od roku 2001 koncertuje s kapelou Apollo Band.


PETR SPÁLENÝ 80, HOST: MILUŠKA VOBORNÍKOVÁ

Datum 04.04.2024
Čas 19:00
Místo konání Kino Retro Zábřeh